Pages

perjantaina, syyskuuta 01, 2006

Toukokuu2006: Paljon paljastan?

Eräs blogituttu ilmaisi jo huolensa sähköpostitse, että enhän nyt vain lopeta bloggaamista. En toki. Nythän se bloggaus vasta alkaakin! Ajatelkaa kuinka herkullisia aiheita saan siitä, mitä on opiskella luovaa kirjoittamista kokopäiväisesti. Ne ilot ja ne surut...

Eräs toinen asia on pyörinyt mielessäni. Kuinka olla avoin ja rehellinen kirjoittaja, mutta samalla säilyttää yksityisyytensä? Tämän blogin alkuvaiheessa olin niin avoin ja revin suorastaan sieluni tänne näytille. Nyt olen hieman virallisempi ja etäisempi. Miksi?

Hyvän kirjoittajan määritelmiä äkkiä ajatellen ovat: avoimuus, henkilökohtaisuus, rehellisyys, omien tunteiden osoittaminen ja kyky eläytyä.

Huonon kirjoittajan määritelmiä voisi olla: sulkeutuneisuus, etäisyys, virallisuus, mielikuvituksettomuus ja kaavoihin kangistuminen sekä arkuus pistää itsensä likoon.

Angeta Ara kuvailee asiaa hyvin täällä:

"Kirjoittajan tulee olla rehellinen. Rehellisyys ei ole asioiden ja ihmisten pikkutarkkaa kuvaamista, vaan sitä, että löytää syvimmän totuuden itsestään. Ollessaan rehellinen kirjailija joutuu kohtaamaan asioita, joita on vältellyt. Kirjoittaminen on eräänlaista psykoanalyysia - vain terapeutti puuttuu", kirjailija Agneta Ara kuvailee kirjoittamisprosessia. Aran mielestä kirjailijalla ei ole mitään tiettyä tehtävää tai missiota. Aralle itselleen on tärkeintä uuden kirjan aloittaminen. Uutta kirjaa aloittaessaan kirjoittaja lähtee aina nollasta. Itsensä voittaminen, uskaltaminen on kirjoittamisessa tärkeintä, helppoa kirjoittaminen ei ole. "Silloin kun kirjoittaminen sujuu, tuntuu kuin lentäisi ilman siipiä: on kaiken näkemänsä yläpuolella."

Hmmm... Julkinen psykoanalyysi? Vaatii rohkeutta. Onko minulla sitä?

Ei kommentteja: