Pages

perjantaina, syyskuuta 01, 2006

Toukokuu2006: Flora Courtois: "Valaistuminen"

Kannoin kasan zen-kirjallisuutta eilen kotiini. Esimerkiksi Wattsin "Zen". Luin illalla Flora Courtoisin (1916-2000) "Valaistumisen". Luin kerralla tämän minua syvältä koskettaneen pienen kirjan (alle 70 sivua). Aivan kuin hän olisi puhunut minun elämästäni. Mutta hän puhuikin omastaan.

Jo hänen muistot lapsuudesta muistuttivat minun elämääni. Hän oli jo lapsena omassa maailmassa keskittyen leikkimään tai tarkkailemaan ympäristöä niin intensiivisesti, että muut ihmettelivät sitä. Nuorena hän ei pystynyt sopeutumaan muiden nuoren maailmaan. Hän oli hiljainen, ujo ja arka, mutta toivoi olevansa suosittu. Hän yritti löytää maailmassa jonkun roolin, mitä esittää! Sitten hän noin 17 vuotiaana ryhtyi etsimään tietoa joka puolelta hullun lailla. Eri uskonnot, filosofiat, psykologia yms. Häntä kiinnosti psykologia niin kovasti, että luki itsensä psykologian tohtoriksi. Hän halusi tietää totuuden todellisuudesta? Minäkin olen koko elämäni etsinyt tietoa. Kuka tietää totuuden onnellisuudesta?


Lukekaapa tämän linkin takaa otteita kirjasta. Tästä linkistä pääsee lukemaan hänen englanninkielisen puheensa vuodelta 1977 ja lopuksi on pieni kuvaus hänen elämästään.

Epäily syveni, kunnes
"...maailma kääntyi ympäri ja etsintäni oli ohi"
Flora Courtois

1 kommentti:

Masa kirjoitti...

Mahtava kirja, jonka löysin sattumalta kirjakaupasta, tai pikemminkin se löysi minut monta vuotta sitten. Kirjan sanat ja kuvaukset tuntuivat selittämättömällä tavalla niin tutuilta sisimmässäni, vaikka olin vasta nuori lukiolainen. Kirja johdatti minut henkisen kasvun polulle, löysin meditaation ja halun oivaltaa totuuden, kaiken ja en minkään. Mukava löytää muita ihmisiä, joita kirja on koskettanut myös vahvasti.

Kaikkea hyvää ja avartavia oivalluksia.