Pages

tiistaina, kesäkuuta 12, 2007

Pikkuinen Temmes

Pieni mutta koristeellinen infotaulu Salen seinustalla

Tänään oli aikaa. Keskimmäistä tyttöä ei voinut vielä viedä päivähoitoon, mutta kyllä häntä voisi jo lähes terveeksi sanoa. Päätimme lähteä pienelle ajelulle happea hengittämään. Ajoimme Temmekseen (vai Temmekselle?).

Tämä pikkuinen kunta liitettiin Tyrnävään vuonna 2001.

Temmeksen keskusta oli hiljainen. Kirjastokin oli kiinni. En ymmärrä miksi yritän aina tiistaisin käydä Temmeksen kirjastossa, koska se on ainut päivä milloin se on kiinni. Tuollaisista sivukirjastoista voi tehdä löytöjä. Suosittujakin kirjoja saa heti ilman jonotuksia.

Temmeksen kuuluisuus on taiteilija Seppo Similä. Hänen taidegalleriansa sijaitsee lähellä Temmeksen keskustaa. Tuo infotaulu on hänen rakentamansa tai ainakin suunnittelemansa. Huomasin myös, että monilla asukkailla oli postilaatikon taustana samantyyppinen koristeellinen rakennelma. Similän taidegallerian piha on täynnä pitsimäisiä huvimajoja.

Huomasin tuosta kartasta, että keskustan alueella on myös museoalue.

Rakennus 1760-luvulta

Mutta museoalue oli kiinni. Ilmoitustaululla oli lappu, jossa ilmoitettiin esittelyitä olevan heinäkuussa. Ehkäpä käyn silloin tutustumassa alueeseen uudelleen.

Rakennus 1920-luvulta? Saatan muistaa väärin. En ottanut valokuvaa infotaulusta, jossa oli tiedot kaikista alueen rakennuksista.

6 kommenttia:

Celia kirjoitti...

Temmekselle. :)

Jussi kirjoitti...

Similän ohella Temmes on laajemmissa kansanryhmissä tunnettu Zetor -jengistään. Miehet ovat kunnostaneet noita vanhoja tsekkitraktoreita ja tekivät niillä muutama vuosi sitten vierailun Helsinkiinkin.

Temmeksellä on myös käynyt syntymässä runoilija P.Mustapää eli Martti Haavio.

Paavo kirjoitti...

Temmeksellä asui 1980-luvulla myös monien Oulun koululaisten sankari, Esko Terska, jonka puhelinnumero jossain vaiheessa jäi pois puhelinluettelosta... kaverit kertoivat, että Temmeksen Esko Terska ei vastaa puhelimeen nimellään, vaan "haloo", mikä oli suuresti kummallista.

Niin, eikö Temmeksen kunta pilkottu palasiksi ja liitetty kolmeen ympäryskuntaan, Liminkaan, Tyrnävään ja mikä se on se kolmas? (wikipedia: Rantsila, Liminka, Tyrnävä, Lumijoki. Neljä siis.)

Emmää muuta tiiä Temmeksestä.

HeidiR kirjoitti...

Täältähän löytyi Temmes-asiantuntijoita. ;)

Zetor... Ahaa, minä ajoinkin tuon baarin ohi.

http://norssi.oulu.fi/~pkemppai/mp/suomensota/index.htm

(miten ihmeessä saan tuosta nätin linkin kuten, Jussi?)

Vuohet olivat paikoillaan. Taitaa baari aueta lähiaikoina.

Onpa aika kurja kohtalo joutua pilkotuksi niin moneen osaan. Ainakin Temmeksen keskusta on nyt osa Tyrnävää.

Jussi kirjoitti...

Käytä noita kommentinkirjoituslaatikon alla sallimiasia HTML -tageja eli (hakasulku auki)a href="linkki" alt="" (hakasulku kiinni) linkin nimi (hakakulku auki)/a(hakasulku kiinni).

Kutakuinkin noin koodaus menee, jos osaat ohjeeni tulkita. :)

HeidiR kirjoitti...

Kiitos, Jussi! :)

Kokeillaan.