Pages

keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2007

Venushullu


Kuvassa on kuu ja on olemassa kuuhulluja, mutta minä tarkkailen nykyisin Venusta. Tai sitten Venus tarkkailee minua. Nytkin se tuijottaa keittiönikkunasta sisään.

Astronetissä sanotaan, että: "Maaliskuussa Venus loistaa läntisellä taivaalla ja tämän kevään ”tavaramerkki” eli kuunsirpin kanssa kohtaaminen tapahtuu 21.3. Huhtikuu ei juuri tuo muutoksia tilanteeseen, paitsi että Venus laskee luoteeseen keskiyön jälkeen. Lähellä Plejadien tähtijoukkoa Venus on 10.–13.4. ja kuunsirpin läheisyydessä illalla 19. ja 20.4."

Ursan sivut kertovat mitä taivaalta pitäisi nyt löytyä. Tuossa Ursan tähtikartassa häiritsee se, että länsi on idässä ja itä on lännessä. Miten päin tuota taivasta pitäisi katsella?

Oli miten oli. Venus näyttää käsittämättömän kirkkaalta. Kointähti, iltatähti ja aamutähti. Eihän se mikään tähti ole. Se on planeetta.

Wikipediassa lukee Venuksesta näin: "Venusta on kutsuttu vanhastaan Aamutähdeksi (tai Kointähdeksi) ja Iltatähdeksi, koska se on usein aamu- ja iltataivaan huomattavin tähtitieteellinen kohde. Usein ei välttämättä ymmärretty, että kyse oli samasta kohteesta. Antiikin Kreikassa Iltatähteä kutsuttiin nimellä Hesperos, joka viittaa ilmestymiseen läntiselle taivaalle, ja Aamutähteä nimellä Fosforos. Fosforos, latinaksi Lucifer, tarkoittaa kirjaimellisesti valontuojaa: ilmestyessään itätaivaalle Venus toi mukanaan päivän valon. Lopulta oivallettiin, että kysymyksessä oli sama kohde."

Muistan lapsuuteni näkymän viljetystieltä. Kesäinen ilta-aurinko on värjännyt pilvet ja taivaan vaaleanpunaiseksi. Metsän yllä, hieman kuusien ja mäntyjen yläpuolella, loistaa kirkkaana Iltatähti. Ajan polkupyörällä hiekkaista tietä pitkin kohti tuota tähteä. Kuvittelen kuinka tähti tervehtii minua ja sanoo hyvää yötä. Tuntuu turvalliselta. Hiekka rahisee pyöränrenkaiden alla. Näen poroja kauempana pellolla luvattomissa puuhissa eli syömässä ruohoa. Pysähdyn ja poimin tienpientareelta päivänkakkaran. Rakastaa, ei rakasta, rakastaa, ei rakasta, rakastaa! Ilahdun. Joku rakastaa minua! Käännyn takaisin. Koti ei ole kaukana. Ilta viilenee. Tyttö hymyilee.

3 kommenttia:

sivuaskel kirjoitti...

Olipa mukava löytää vastaus täältä kysymykseeni kirkkaasti loistavasta iltatähdestä! Mainio sattuma. Linkkasin juttusi, joka on yksityiskohtainen ja kiinnostava. Tähtijuttu kerrassaan! Kiitos.

HeidiHahmo kirjoitti...

Kiitos itsellesi ja ole hyvä! :)

Nämä on näitä mukavia yhteensattumia, jotka ilahduttavat puolin ja toisin.

Haavetar kirjoitti...

Kiitos tähdellisestä!