Pages

tiistaina, heinäkuuta 03, 2007

Perhosen kuolema

Kuollut perhonen soratiellä.

Kärpäsen kuolemasta

"Läsnäoloni teki sen kuolemasta vielä kauheamman. Tiesin sen ja jäin paikoilleni. Nähdäkseni. Nähdäkseni miten kuolema vähä vähältä sai kärpäsestä otteen. Yritin myös nähdä mistä kuolema tuli. Ulkoa vai seinän syvyyksistä vai maasta. Millaisesta yöstä se tuli, maasta vai taivaasta, läheisistä metsistä vai aivan läheltä, vielä nimeättömästä tyhjyydestä, minusta joka yritin seurata kärpäsen jälkiä sen siirtyessä ajasta ikuisuuteen."

Marguerite Duras Kirjoitan (Like 2005, suom. Annika Idström)


Minä huomasin eilen myöhäisellä kävelyretkelläni perhosen liikkumattomana soratien pinnalla. Tökin sitä sormellani. Se oli jo kuollut. Se oli liimaantunut johonkin tahmeaan. Ehkä se oli kuollut vanhuuttaan? Ehkä se oli tarttunut ennenaikaisesti likaan, eikä ollut enää päässyt lentoon?

Jostain kumman syystä Tuomokin kirjoitti eilen kuolemasta: kissan, mehiläisen ja linnun kuolemasta.

3 kommenttia:

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Hei! Eläimen kuolema, jopa kärpäsen, perhosen tai mehiläisen saa ajatuksen liikkeelle. Kun ajattelin eilen kuolemaa ja runoa jota iltahämärissä väsäsin mielessäni oli tuo kysymys: mistä kuolema tulee ja minkälainen se on. Hupullinen luurankomies viikatteen kanssa tanssii kuolemantanssia keskiaikaisissa mustan surman kuvissa. Kärpäsen noutaja on huppupäinen kärpäsluuranko ja sillä on kädessään pieni viikate tai kärpäslätkä?

Itse asiassa vähän samanlainen fiilis tulee nähdessään kynttilän lepattavan viimeiset liekit. Sekin muistuttaa kuolemasta.

Kiitokseksi linkistä käyn lisäämässä linkin sinun postiisi. Kuolema verkottuu... Hämähäkki on muuten kuolemaa uhkuva olento. Kuolema kutoo verkkoa pahaa aavistamattomien poloisten yllä. Liittyyköhän hämähäkkeihin kohdistuva kammo juuri kuolemanpelkoon??

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää vielä elävältä. Ihan niinkö se kipittäis siinä ;o Kivien päällä. oh.

HeidiR kirjoitti...

Kuolema verkottuu... Hmmm. Siinäpä aihe kirjotukselle.

Niin, kuollut näyttää ihan oikeasti nukkuvalta hieman kuoleman jälkeen tai aika kauankin (tiedän kokemuksesta). Oli kyse ihmisestä ja muuta elävästä.

Telkkarissa kuolleet näyttävät niin erilaisilta, koska nehän eivät usein ole oikeita... vaan lavasteita ja nukkeja.