Pages

tiistaina, huhtikuuta 03, 2007

Omistamisesta

Rikas on se, joka tietää omistavansa riittävästi.
Tao te Ching

Ostin jonkin aika sitten tuon pienen Buddhan riisikuppeineen, säkkeineen, möhömahoineen ja leveine nauruineen muistuttamaan minua siitä, että omistaminen ei tuo onnea. Buddha näyttää hyvin tyyväiseltä, vaikka mukana on vain riisikuppi (kerjuukuppi) ja säkki, jossa on välttämättömät tavarat.

Kun perheestä vain toinen käy töissä ja toinen opiskelee, on meidän täytynyt oppia siihen, ettei kaikkea voi ostaa mitä mieli tekee samalla tavalla kuin ennen.

Niin, mitä ja kuinka paljon ihmisen oikeasti tarvitsee omistaa ja ostaa ollakseen onnellinen? Hyvää ruokaa? Lämpimän sängyn? Uudet verhot neljä kertaa vuodessa? Paljon kauniita koriste-esineitä? Harrastustarvikkeita? Palveluja (hieronta, kylpylä, kauneushoito)?

Mitä te tarvitsette siihen, että olette tyytyväisiä elämäänne?

5 kommenttia:

Usko kirjoitti...

Aivan aikuistenoikeesti, läheisiä ihmisiä, yksinkertaista ruokaa, riittävästi yöunta, liikuntaa, hyvän omantunnon, luettavaa, paperia ja värikyniä. Sopivasti hiljaisuutta. Punaviiniä.

Jostain syystä ostaminen on alkanut tuntua jotenkin epämiellyttävältä.

Luulen olleeni listassa rehellinen.

Something kirjoitti...

Minä olen huomannut, että ei ole merkityksellistä, mitä omistaa vaan, että on sinut sen kanssa mitä omistaa.

Minä haluaisin omistaa mielenrauhaa. Tänään siivotessani ymmärsin, että kaipaan elämääni järjestystä, selkeyttä ja rytmiä. Jos ympärillä on kaaosta, sekaisuutta, tavarat eivät ole paikoillaan niillä ei ole mitään merkitystä.

Mielestäni jokaisella tavaralla, jota on pitäisi olla merkitys, niillä pitäisi olla oma paikkansa, oma tunnesiteensä ja oma tehtävänsä. Siten omistaa jotakin, ei se ole merkitystä omistatko kristallia vai lasia, se arvostatko sitä mitä omistat on ainoa asia jolla on merkitystä.

HeidiHahmo kirjoitti...

Hyvä lista, Usko! :)

Mitä minä sitten haluan omistaa tai ostaa?

Olen tyytyväinen tähän, että minulla on koti, sänky, keittiö, ruokaa, puhdasta vettä, tietokone, tarpeelliset asiat, kattilat, astianpesukone ja tiskikone. Yhdet verhot kussakin ikkunassa. Sohvia missä istua.

Sopivasti vaatteita, muutama koru, hygieniatuotteita, digikamera, oma auto, muistivihko ja kyniä.

Luettavaa lainaan kirjastosta. ;) Joitan kirjoja olen kyllä ostanut ihan omaksikin.

Something: Olen kanssasi samaa mieltä. Jokaisella tavaralla minkä omistaa täytyisi olla merkitys. Meilläkin on liikaa kaaosta ja sekaisuutta. Varastot täynnä vanhaa ja turhaa tavaraa. Olen kyllä kantanut tosi paljon pieneksi jääneitä lasten vaatteita Pelastusarmeijan kirppikselle, mutta kaikkea muutakin saisi viedä ja lahjoittaa pois. Monet esineet ja tavarat ovat niin kuluneita, ettei niistä edes kehtaa pyytää mitään maksua. Mieluummin lahjoittaa ne, jos ne jollekin kelpaa.

HeidiHahmo kirjoitti...

Ja vielä.

Tottahan joitan koriste-esineitä on hyvä olla tuomassa kauneutta ja harmoniaa. Niihin minulla liittyy yleensä jotain ajatusta. Haluan, että jokin esine pistää minut ajattelemaan tai muistamaan.

Tuima kirjoitti...

Lopultakin aika vähän, jos tarkemmin ajattelee. Kuinka paljon turhaa kaapeista löytyykään.

Buddha-kuvassasi on hauska valo!