Pages

maanantaina, tammikuuta 16, 2012

Seitsemän Syntymä-arvostelua

On  kulunut hieman yli vuosi siitä, kun Syntymä-runokokoelma ilmestyi. Vuoden aikana olen saanut seitsemän arvostelua. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että omakustantajana olen saanut niitä. Arvostelujen hankkiminen on vaatinut hieman oma-aloitteellisuutta ja tilannetajua. Mutta myös spontaaneja arviointeja olen saanut. 

Kritiikki on lahja. Ilman sitä on hankala kehittyä. Miksi huutaisi metsään, jos kukaan ei vastaisi? 

Tässä otteita arvosteluista. Jokaisen arvostelun alla on linkki siihen kokonaiseen tekstiin, josta ote on poimittu.

Tämä sama lista löytyy myös Syntymän omilta nettisivuilta.
"Heidin runous on elämänläheistä, kertovaa, ajatuksia herättelevää, lähellä luontoa jonka huomaa ajatuksista.  Runot ovat lämpimiä, arjen elämää, syvällisiä,  kaikesta voi aistia elämän maun."
"Syntymä" -runojen sisältämään sanomaan on helppo samaistua, mutta vältän silti ”aiheetonta” kehumista. Runoissa ei ole riimejä, ainakaan tarkoituksella laitettu. Vältän myös itse riimien käyttöä, mutta joskus ne ovat paikallaan. Se saattaa tehdä "joustavan etenemisen" vaativammaksi, mutta tässä on kirjoittaja onnistunut. Erityisesti kiinnitin huomiota hienoihin kielikuviin, vaikka en kaikkea niiden sanomaa täysin ymmärtänyt. - - - Tätä kirjaa ei pidä lukea nopeasti, vaan runo kerrallaan ja pysähtyä pohtimaan niiden sanomaa."
”Heidi Rundgrenin runojen hienovarainen aistikkuus ja yksinkertaisuus luovat puhtauden ja ajattomuuden tunnun, mikä muistuttaa Ryokanin runoutta tai zeniläistä mustemaalausta, ja saavat tavalliset ja kuluneet asiat näyttämään kuin vastasyntyneeltä.” 
"Kokonaisuutena Syntymä-runokoelma sisältää melko eleetöntä rauhallisesti etenevää tekstiä, joka ei tarjoa suuria yllätyksiä, mutta ei myöskään petä lukijaansa suurilla epätasaisuuksilla. Kokonaisuus on hallittu ja runot edustavat meillä hyvin tyypillistä perinteistä tapaa kuvata kirjoittajan sisäisiä tuntoja."
"On hienoa, jos runoilija saa parilla tavanomaisella sanalla ja säkeellä vangittua kokonaisen hetken ja sen tunnelman. Sellainen runo on samanaikaisesti rauhoittava ja virkistävä. Heidi Rundgrenin runot ovat juuri tällaisia."
"Syntymä on parhaimmillaan aistillisen, koskettelevan kuvaston ja puhtaan mietiskelyn risteyskohdissa."
"Ensimmäinen havainto kirjasta oli tietynlainen haikumaisuus. --- Toinen havainto oli, että runoista löytyi hyvin miellyttävä rytmi. --- Kolmas havainto oli, että vaikka abstrakteina sanoina toimiikin niin figuratiivisuuden kanssa on ongelmia: huomattava osa niistä hetkien kokemuksista jäi minulle valitettavan vieraiksi. ---"

Ei kommentteja: