Pages

maanantaina, toukokuuta 28, 2007

Aiheena luovuus

Pistänpä tänne äsken kirjoittamani pitkän kommentin talteen:

"Tämä aihe ei jätä minua rauhaan. Kas kummaa. ;)

Pidin puheen Limingan taidekoulun päättäjäisissä. Yksi repaistu lause sieltä kuului näin:

"Tajusin, että ai niin. Kaikki eivät ole luovia, eivätkä halua repiä tunteistaan ja sisimmästään taidetta. He eivät ymmärrä miksi, joku tekee niin."

Jorman kanssa jo keskustelin asiasta livenä Limingassa ja kehoitin häntä tuomaan tännekin mielipiteensä.

Mitä ihmettä tarkoitin, kun sanoin että kaikki eivät ole luovia, vaikka mielestäni kaikki ovat luovia? Puhuinko itseni pussiin?

Kyse on varmaan taas siitä, että mitä se sana luova milloinkin tarkoittaa. Muistattehan sen esimerkin siitä, että jos sanoo KYNÄ, niin kaikille tulee mieleen hieman erilainen kynä?

Ehkä minun olisi pitänyt käytää puheessa ilmaisua taiteellisesti luova. Kuulostaa kyllä sanahirviöltä.

Köyhä ihminen voi olla todella luova arkielämässään, että saa rahat riittämään seuraavaan tilipäivään. Mutta mitä luovuus silloin tarkoittaa? Nokkeluutta, älykkyyttä?

Onko luovuus sitä, että synnyttää jotain ihan uutta? Sekin on harhaa. Eihän auringon alla taida mitään täysin uutta olla. Kaikki uusi pohjautuu vanhaan ja vanhoihin mestareihin.

Jos väitetään, että kaikki ovat luovia, niin onko se vaatimus, että kaikkien myös pitää olla luovia?

Minä usein sanon, että minä en ole urheilullinen. Minulle on siinä tilanteessa sitten sanottu, että kyllä minä voisin olla jos haluaisin. Siis asuuko minun sisälläni pieni urheilija, joka vain tarvitsee sysäystä ulospäästäkseen?

Tai mitä jos sanotaan, että kaikki ovat musikaalisia? Ainakin Idols-kisassa monille sanottiin, että huonon laulutaidon korjaamiseen ei auta edes laulutunnit.

Mielenkiintoinen aihe ja saa nähdä saadaanko tähän kuukauden aika yhtään selvyyttä?

Jään seuramaan..."

Mistä onkaan kyse? Käy lukemassa siitä Nonosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pöh pöh sitähän se kaikki on, että ne potentiaalit on siellä kyllä aina mutta että mitä niistä käyttää ja miten ja millon niin vaihteleepi se.

Kyllä kai se on esmes siinä taolaisuudessa se mikä minnuu kiehtoopi voimallisimmin niin se ajatus että elä tappele itteäs vastaan ja tee se mihin olet taipuvainen.

Mutta Soul Captain laulaa että "vain kuolleet kalat ui myötävirtaan / aika vaatii vastavirtaa" eikä se oo millään tavalla tuon taolaisuuden vastanen ajatus, eri joista puhutaan, kaikilla meillä on oma joki mutta se yhteiskunnan joki ainaki tällä hetkellä on niin väkivalloin rakennettu keinotekoinen vesireitti tai tekojärvi että hitto ku saatais ne penkat kaivettua läpi ja vedet päästettyä vapaiksi niin kaikki pääsis kukkimaan eikä vaan ne lemmon tulppaanit jotka kaikki näyttää samalta.

"Luovuus" ottaa päähän - siis jo pelkkä sana - siksi, kun se on valjastettu ideologisesti tuon tasapäistävän tekojärven apuriksi: sun pitää olla luova että sä menestyt ja että tää meidän Suomi menestyy, kasvu vaatii vientiä ja nyt ois tosi myyvää olla luova ei helevetin perkele mitä paskaa.

No jehna tämmöstä on ku herää ennen viittä ja pitäs mennä takasin nukkumaan.

Paavo

HeidiR kirjoitti...

Jaa, etkö sinäkään saanut unta?

Niin, oman virran mukana on mentävä, vaikka se tarkoittaa, että tuo virta menee ihan erisuuntaa kuin valtavirrat.