Pages

lauantaina, heinäkuuta 07, 2012

Syntymä voitti 1. palkinnon omakustannekilpailun Runokokoelma -sarjassa!

Kuva: Jari-Pekka Haataja

Möllärimestari 2012 omakustannekilpailun palkinnot jaettiin Taivalkoskella 6.7.2012 Päätalo-instituutissa. Kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 118 omakustannetta.

Teokseni Syntymä (BoD 2011) voitti Runokokoelma -sarjassa 1. palkinnon. Sarjassa oli mukana hieman yli 30 runokokoelmaa.

Raatiin kuului Risto Pikkupeura, Rauno Riekki ja Rea Tiirola-Tyni. Päätuomarina toimi Niilo Keränen. Raati arvioi teokseni näin:


Rundgrenin runoissa entinen on läsnä lapsuuden muistossa, vanhassa talossa, vanhassa ihmisessä. Nykyajan ihminen on arjessaan kiireinen, ”eikä koskaan pääse pakoon”. Pelkistys on tehnyt runoista mietityn oloisia. Säe ”en löytänyt Jumalaa korulauseista” sopisi neuvoksi monelle. Uskonnollista tunnetta kuvataan samalla kertaa suoraan ja arvoituksellisesti: ”hän oli jotain hämärää/ en ehkä muista// siellä missä hän oli/ leijui// pelkoa/ äärimmäistä taipumista// hän kulki jälkiä jättämättä// mutta nyt hän näkyy/ ja seisoo suorana auringonvalossa// lempeä varjo lankeaa hiekalle/ hän piirtää suureen kiveen/ sormellaan”. Välillä jännite laskee, varsinkin rakkausrunoissa, joihin on pujahtanut mukaan turhaa lyyristä romua. Kokoelman parhaissa runoissa on vain muutama havainto ja tekemisen kuva, silti vaikutelma on avara: ”nainen soittaa vanhaa pianoa/ toinen istuu sohvalla ja ompelee ristipistotyötä// pistojen rytmi mukautuu musiikin tahtiin// naisten välissä on tyhjä tila/ joka sisältää kaiken”.

Olen erittäin iloinen ja onnellinen tästä tunnuksesta! Kiitos!

Varsinaiseksi Möllärimestariksi kruunattiin tänä vuonna Janne Nevala, joka myös on nykyään liminkalainen kuten minäkin. Hyvä Liminka! Hänen romaaninsa Hammaskeijo on siis paras omakustanne vuonna 2012. Onnea!

Möllärimestari 2012 tulokset ja arvioinnit löytyvät täältä. Hammaskeijosta on myös tehty arvostelu Kiiltomatoon.

Myös muita tuttuja kirjailijoita palkittiin. Oululainen Pirkko Mattilan kirja Auksuuni voitti 2. palkinnon Romaanit -sarjassa. Onnea myös Pirkolle!


7 kommenttia:

Kristian kirjoitti...

Onnitteluni! Omakustanteiden näkyvyys ei ole kummoista, joten tällainen kilpailu saattaa hieman nostaa arvostusta.

Toiv. noita kritiikkejä ilmestyisi muitakin, Kiiltomadon tapauksessahan kyse on suorastaan velvollisuudesta vähälevikkistä kirjallisuutta kohtaan.

HeidiR kirjoitti...

Kiitos Kristian! :)

Itse olen saanut mukavasti nettiin asiantuntevia kritiikkejä kirjabloggareilta.

Mutta tämä on nyt 1. ns. virallinen kritiikki. Päätalo-insituutin raati arvioi KAIKKI kilpailuun osallistuvat kirjat. Jotkut saavat lyhyemmän arvion, jotkut pitemmän. Kannattaa siis lähettää omakustanne tuohon kisaan, vaikka ei uskoisi pärjäävänsä. Ihan sen kirjallisen palautteen takia. Päätalo-instituuutti tekee siis todella tärkeää työtä omakustantajien hyväksi8. Suosittelen!

Ari kirjoitti...

Hienoa Heidi, onnittelut!

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Onnitteluni!

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi olkoon Heidi, ilo salkoon!

Anonyymi kirjoitti...

Onnitteluni, hieno juttu!

Lisää runoja, runoja ja runoja.

terveisin maarit

yanmaneee kirjoitti...

golden goose sneakers
birkin bag
kobe shoes
golden goose shoes
supreme clothing
yeezy
jordan shoes
adidas yeezy
curry shoes
golden goose