Pages

keskiviikkona, huhtikuuta 30, 2008

Vappua, vappua, vappua!

Oikeita munkkeja ja aitoa simaa!
(joku muu on tehnyt nuo kuin minä, mutta ei kaupasta kuitenkaan)

Riemuisaa vappua kaikille! Ja olkoon myös Vappupäivä hyvä päivä ja perjantaina sellainen olo, että elämä on edelleen ihanaa.

Istun kotona netissä ja juon kahvia. Aurinko paistaa. On ollut uskomattoman lämmin päivä. Lasten kanssa puhalsin pihalla saippuakuplia. Sitten syötiin sipsiä ja munkkia sekä juotiin simaa. Nyt ne pyöräilee tuolla ulkona. On hiljaista. Kissa nukkuu makuuhuoneessa. Tuntuu ihan tavalliselta perjantai-illalta. Sitä tietää, että huomenna ei tarvitse mennä töihin.

Mies on harrastamassa. Juuri nyt kello 1900,täällä. Me ei nyt menty katsomaan. Käytiin katsomassa ns. lyhyt harjoitusesitys aikaisemmin. Hyvin laulavat. Pidän peukkuja kotona, että menee tämäkin esitys hyvin.

Ihan rento fiilis, mutta kieltämättä hieman väsynyt. Jos jotain voisi toivoa, niin olisi kiva ystävien kanssa vaikka grillailla ja viettää rentoa, keskustelevaa, nauravaista, lapsiystävällistä iltaa. Ehkä jokin päivä tuo toive on totta. Aika aikaa kutakin, niinhän sanotaan. Muistan kyllä, että vuosia sitten vielä oli grillausiltoja ystävien kanssa kesäisin. Mihin ne päivät ovat hävinneet?

Itselle Vappu on nykyisin juhla, johon ei oikein osaa suhtautua enää samoin kuin ennen. Siis meidän perhe ei enää juo alkoholia. Ehkä tuossa aidossa simassa on hieman prosentteja. Olen kuullut, että hiivasima voi olla hyvinkin arvaamatonta. Hmmm.

Koko tämä päivä on siitä huolimatta ollut täynnä alkoholia ja heidän käyttäjiä. Aamutv:ssä haastateltiin poliisia ja kyseltiin tarkasti miten poliisi on varautunut juhlintaan. Aivan kuin haluttaisiin varmistaa, että pitäähän poliisi meistä huolen!

MeNaiset -lehdessä oli ohjeita siihen miten valitaan hyvä kuohujuoma.

Radiossa juontajat laskivat tunteja siihen milloin he pääsevät korkkaamaan punkkupullonsa.

Jokapaikassa on tarjolla vain kostea Vapunjuhlintamalli. Eikö muuta tapaa sitten ole?

Poliisin jopa pitää erikseen muistuttaa, että alaikäisiltä viedään kohdattaessa viinat!

Poliisin nettisivuilta
bongasin tällaisenkin tiedon: Poliisin toiveena on, että vanhemmat kantavat vastuunsa sekä lapsistaan, että itsestään. Huoltajan rooli on olla rajojen asettaja, aikuinen, ei kaveri lapselleen.

Tuntuu, ettei Vappu ole enää työn tai opiskelijoiden juhla. Kevään tulemista ei juhlita. Tämä on Kuningas Alkoholin juhla.

Voisihan sitä yhden viinilasin ottaa, minäkin, mutta senhän voi ottaa milloin vain. Ehkä mieluummin otan sen joskus ravintolassa hyvän pihvin seuruna. Ja viiniähän saa myös alkoholittomana. Olen huolissani vain siitä, että kohtuus unohtuu yhä useammalta ja yhä useampi kohtuuden unohtajista on hyvin nuori, vielä lapsi.

Huomenna sitten mietitään jo ihan muita asioita kuin parasta viinimerkkiä tai kuohujuoman valmistajaa. Vappupäivänä lasketaan montako hälytystä tuli poliisille ja palokunnalle. Montako hukkui? Montako tapettiin? Ajettiinko pahoja autokolareita?

Lehdissä on varmaan ne perinteiset jutut keinoista, joilla krapulaa voitaisiin lieventää ja moraalista morkkista vähentää, jos tuli töppäiltyä sosiaalisesti.

Minusta paras krapulan lievittäjä on se, ettei ota paljon tai ollenkaan sitä alkoholia.

Taidan hakea keittiöstä lisää kahvia ja yritän keksiä lisää kivaa vapputekemistä. Pitäisiköhän alkaa soittelemaan ihmisille ja kyselemään kuulumisia? Onko ehdotuksia? Mitä te teette nyt vappuaattona?

4 kommenttia:

olematon kirjoitti...

Itse oltiin tuttavilla. Mentiin jo puol neljäx, ja sitten ehdittiin seittemäx iltatoimiin.

Nyt kun lapset nukkuvat niin varmaan päämäärätöntä oleilua...

Juomishistoriani oli aluksi toisten mukana juomista, sitten täydellistä kieltäytymistä, ja nyt se on hyvän ruuan kanssa jokunen lasi punaviiniä ja olen tyytyväinen tähän.

Monet juhlat ovat nykyään vain syitä juoda itsensä tiedottomuuteen... Ajan henki välittyy hyvin noista mainitsemistasi uutisaiheista.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos raitishenkisestä kirjoituksesta. Olen ihmetellyt mielessäni sitä erikoista yhtälöä, että miksi viina on Suomessa niin iso ongelma. Kun jokaisessa suvussa löytyy yksi tai useampi esimerkki viinan aiheuttamista haitoista ja mielipahasta (sairaudet, väkivalta, ennenaikaiset kuolemat), niin miksi siitä ei opita.

Pahalta tuntuu se, että pientenkin lasten vanhemmat juovat itsensä ihan tolkuttomaan kuntoon.
Terv. puujalka

HeidiR kirjoitti...

Kiitos, että käväisitte täällä ihan vappunakin. :)

Ehkä ihmiset haluavat tiedottumuuteen ja tolkuttomaan humalaan, jotta eivät näkisi maailmaa ja sen todellisuutta?

Hetken verran olla vapaa ja kuvitella olevansa onnellinen?

Anonyymi kirjoitti...

"Hetken verran olla vapaa ja kuvitella olevansa onnellinen?"

Naulan kantaan. Miten saisi ihmiset ajattelemaan, siis ajattelemaan elämäänsä, eikä juomaan itseään tolkuttomaan tilaan ahdistuksen lievittämiseksi.

Hienoa että on perheitä, joissa lasten ei tarvitse nähdä vanhempiaan toikkaroimassa humalassa. Sitä on tänä päivänä kohtuuttoman paljon.